32GB RAM Installed 24 Shown in Bios and Windows

  • Auteur de la discussion ibrahimnaoun
  • Date de début
Statut
N'est pas ouverte pour d'autres réponses.

ibrahimnaoun

Nouveau membre
#1
Hello Everyone,I built a new PC but a problem has occured after 5 days,So let's start with my config:
CPU: Intel i9-10980xe LGA2066

RAM: 16*2 3200 C16 G.Skill Trident Z royal (Silver)

GPU: RTX 3060 Ti VISION

MB:MSI X299 Gaming Pro Carbon AC

SSD: Samsung 980 1TB PCIE 3

CPU Cooler: MSI MAG CORELIQUID 280R

OS: Win 11 PRO

First thing first,everything was so good and my PC works fine,Until the 5th day,i decided to install GTA V from EPIC Store;My network Speed is 10Mb/s,it means the download speed is 1MB/s..so i kept my Pc turned on at night,so i enabled Screen turn off after 1 min and turned the lights off (MB lights and Rams from MySticLight and GPU from RGB Fusion 2.0).
The next day when i came the MB debug code was setting the Temp to 33 34 as normal,but when i moved the mouse the screen won't turn on,so i tried with keyboard and still not turning on,so i did a force shutdown;and when windows boot it shows the desktop about 3 to 10 seconds than a blue screen comes with QR code and MEMORY_MANAGEMENT Error code,So i tried reinstalling Windows and during install the same Blue Screen comes,So i took off my rams and tried installing it witha friend's RAM,it all worked fine and windows installed good,than i seated my rams back,and it won't boot and stuck on E0 debug code,So i took off one stick of ram and tried with only one,than i kept testing all posibilitiees.
The result of my Rams testing is:

Stick number 1: Works fine on all 8 Dimms individually ;

Stick number 2: Works only in first four Dimms(C1;C2;D1;D2) individually,and if it's in (A1,B1): No boot with E0 Debug Code/(A2,B2):No boot with Debug code loop: b0-E8-55-00-06.

1 and 2 in (C1,C2,D1,D2): 24GB

1 in (C1,C2,D1,D2) and 2 in (A1,A2,B1,B2): no boot with E0 Debug code on MB.

1 in (A1,A2,B1,B2) and 2 in (C1,C2,D1,D2): 24GB.

when i first built my PC Rams were on C1 D1 and it detected 32GB normally.

and now i'm running it with Stick 1 in A1 and Stick 2 in C1 as suggested in manual and 24GB shown.

in CPUZ i can see both my 16GB sticks (check the attachments).

and in windows Task manager it shows DIMM1: 16GB,DIMM5:8GB (i couldn't take a screenshot for that).

another information: in MyStickLight: before the problem begun it shows both MB and RAM and i can change both their RGB or turn em off,but now it only shows the MB,so i tried The G.skill Trident software and it works and i can control Rams RGB.
Note: My Bios is Up to date and i tried cleaning the CMOS and i did a reset to both Bioss and updated them again But that didn't work.
I need your help please since i don't even know what was the first problem.
Thanks in advance.
 

Fichiers joints

vince1053

Modérateur
Staff
#2
y're in the wrong forum, please ask your question on the english version here
 
Statut
N'est pas ouverte pour d'autres réponses.
Membres en ligne
Aucun membre en ligne actuellement.
Derniers messages publiés
Statistiques globales
Discussions
840 155
Messages
7 513 358
Membres
1 583 187
Dernier membre
Rannoch83
Partager cette page
Haut